English Home
Προσεχείς Εκδηλώσεις Π.Θ.

Αρχείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΗμερίδα – Σεμινάριο: Υλικά για την Kατασκευή Ξυλείας και το Εργαστήριο
Materials for Timber Construction & workshop

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλινων Κατασκευών του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού σε συνεργασία με την εταιρεία ROTHOBLAΑSS παρουσιάζει τις τάσεις σε κατασκευές ξύλινων σπιτιών με CLT, παράλληλα με υλικά σύνδεσης, στεγανότητας, μόνωσης κ.λ.π.

Η Ημερίδα θα γίνει την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, στις 10:00  το πρωϊ στο αμφιθέατρο του Τμήματος Δασολογίας, επιστηών Ξύλου και Σχεδιασμού στην Καρδίτσα (Β. ΓΡΙΒΑ 11, ΚΑΡΔΙΤΣΑ)

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ WORKSHOP ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΞΥΛΙΝΑ ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ & ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.

Για την εγγραφή σας παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
https://www.eventbrite.co.uk/e/materials-for-timber-construction-workshop-tickets-90461977209?aff=ebdssbdestsearch

και για να «κατεβάσετε» την εφαρμογή στο τηλέφωνο (το εισιτήριο):
https://www.eventbrite.com/l/eventbrite-app/

Δελτίο Τύπου
Αφίσσα

 

Παρουσίαση του Βιβλίου του Βαγγέλη Καραμανωλάκη «ΑNΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους»
(εκδ. Θεμέλιο)

την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 7.00 μ.μ. στο κτήριο Ματσάγγου (28ης Οκτωβρίου 76-78, αίθουσα Β1) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έτος 2019.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν: το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ)και οι εκδόσεις Θεμέλιο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
ΠολυμέρηςΒόγλης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ιουλία Πεντάζου, Ιστορικός, Δρ Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΕΑΠ

Δελτίο Τύπου
Πρόσκληση

 

Aπονομή Yποτροφιών σε Υποψήφιους Διδάκτορες από τη Δομή Έρευνας, Καινοτομίας και Αριστείας (ΔΕΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00, στο  αμφιθέατρο Β1 του κτηρίου Ματσάγγου, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (28ης Οκτωβρίου 78, 2ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση απονομής υποτροφιών σε Υποψήφιους Διδάκτορες από τη Δομή Έρευνας, Καινοτομίας και Αριστείας (ΔΕΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η ΔΕΚΑ συστήθηκε το 2017 με σκοπό την ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας εντός του ιδρύματος. Μεταξύ των δράσεων της ΔΕΚΑ προβλέπεται η υλοποίηση προγραμμάτων υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, προγραμμάτων ενίσχυσης νέων ερευνητών και μεταδιδακτόρων καθώς και προσέλκυση αναγνωρισμένων ερευνητών υψηλού κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 η ΔΕΚΑ προκήρυξε για πρώτη φορά πρόγραμμα χορήγησης δεκαέξι (16) θέσεων διδακτορικών υποτροφιών, χρονικής διάρκειας ενός (1) έτους με χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας. Υποβλήθηκαν 77 προτάσεις σε 4 διακριτά γνωστικά πεδία που καλύπτουν το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύουν οι ακαδημαϊκές μονάδες του ιδρύματος. Οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από ομάδες εξωτερικών αξιολογητών.

Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν οι υποτροφίες, θα παρουσιαστούν τα θέματα των δεκαέξι  διδακτορικών διατριβών των πρώτων υποτρόφων και θα ανακοινωθούν οι νέες δράσεις της ΔΕΚΑ για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως ακολούθως:
18.00 -18.15 Υποδοχή
18.15-18.30 Χαιρετισμοί από τον Πρύτανη Καθηγητή Ζήση Μαμούρη και από την Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπ/σης, Αν. Καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου 18.30 -19.15  Παρουσίαση θεμάτων διατριβών των υποτρόφων
19.15-19.45 Διάλειμμα - Καφέ
19.45-20.30 Παρουσίαση θεμάτων διατριβών των υποτρόφων 20.30-21.00 Συζήτηση - Λήξη εκδήλωσης

 

Κλινικό Φροντιστήριο: Διατροφή και Άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, στο Μ.Αμφιθέατρο 2, Τμήμα Ιατρικής, Βιόπολις, Λάρισα θα πραγματοποιηθεί το Κλινικό Φροντιστήριο: Διατροφή και Άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Συνδιοργάνωση Διατμηματικό ΠΜΣ Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και  Αποκατάσταση & Ενδοκρινολογική Κλινική  και Μεταβολικών Νόσων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ
"ΑΣΚΗΣΗ, ΕΡΓΟΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"
Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κωνσταντίνα Τζερεμέ
Τ.Θ. 1400,
Πανεπιστημίου 3 (Βιόπολις) 41100, Λάρισα
τηλ. 2410 685710
fax 2410 685554

 

Δάφνη Τραγάκη: Ευρωπαϊκότητα και Eurovision: Οι Πολιτισμικές Πολιτικές της ‘Δημιουργικής Ευρώπης’ στη Σφαίρα της Δημοφιλούς Κουλτούρας

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ διοργανώνουν διάλεξη της κ. Δάφνης Τραγάκη Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: "Ευρωπαϊκότητα και Eurovision: Οι Πολιτισμικές Πολιτικές της ‘Δημιουργικής Ευρώπης’ στη Σφαίρα της Δημοφιλούς Κουλτούρας" την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, ώρα 18:00 στην αίθουσα Α2 του ΤΜΧΠΠΑ

Δελτίο Τύπου

 

Αλίκη Μαραβέλια: Αστρονομικά και Κοσμογραφικά Κείμενα από το Κέντρο Λατρείας του Θώθ

Διάλεξη της Αλίκης Μαραβέλια με θέμα "Η Ερμόπολις (Οκτώπολις) και η Σελήνη: Αστρονομικά και Κοσμογραφικά Κείμενα από το Κέντρο Λατρείας του Θώθ"
18/12/2019 και ώρα 18:30
αιθ. Πολυμέσων Νέο Κτήριο (Κτηριακό Συγκρότημα Παπαστράτου)
Η Ἀλίκη Μαραβέλια είναι Δὶς Διδάκτωρ (Ἀστρονομίας: Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν· Αἰγυ­πτιολογίας: Πανεπιστημίου τῆς Li­moges), Ἱδρύ­τρια καὶ Πρόεδρος τοῦ Ἑλλη­νικοῦ Ἰνστι­τούτου Αἰγυπτιολογίας · τέως Ἐπιστημονικὴ Συνεργάτις τοῦ Κέντρου Αἰγυπτιολογικῶν Σπουδῶν τῆς Ῥωσσι­κῆς Ἀκαδημίας Ἐπιστημῶν καὶ νῦν Καθ­ηγήτρια τῆς Αἰγυπτιολογίας τοῦ Λαϊκοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Εἰδικὴ ἐπὶ τῶν ἀρχαιοαιγυπτι­ακῶν ἀστρονομι­κῶν κει­μέ­νων, τῶν ἀρχαιοαστρονομικῶν προσα­νατολισμῶν μνημείων, ἐπὶ τῆς ἀρ­χαίας αἰ­γυπτιακῆς γλώσσης τοῦ Μέσου Βασι­λείου, ἐπὶ τῆς συγ­κριτικῆς θρησκει­ολο­γίας (Χριστιανι­σμὸς καὶ ἀρχαιοαιγυ­πτια­κὸν θρήσκευμα) καὶ ἐπὶ τοῦ ἑνοθεϊ­σμοῦ τῆς ἀρχαίας αἰγυπτιακῆς θρησκεί­ας. Ἐδη­μοσίευσεν ἄνω τῶν 120 ἐπιστημο­νι­κῶν ἄρθρων, μονογραφιῶν καὶ βιβλί­ων. Ἐτιμή­θη διὰ τοῦ Χρυ­σοῦ Λέ­οντος τοῦ Πα­τριαρχείου Ἀλεξανδρείας (τῷ 2011)· καὶ διὰ τοῦ Βραβείου Υπατια τοῦ Συνδέ­σμου Ἑλληνίδων Ἐπιστη­μόνων (ἐν ἔτει 2017).
Περίληψη
Η Σελήνη, ως δορυφόρος της Γης και εξέχον ουράνιο σώμα, πάντοτε διεδραμάτιζε σημαίνοντα ρόλο στον νου των αρχαίων ανθρώπων. Οι Αιγύπτιοι (με τις προ-επιστημονικές, αλλά αποτελεσματικές παρατηρησιακές μεθόδους τους, βασισμένοι σε κοσμογραφικές αλληγορίες και στο βαθύ θρησκευτικό συναίσθημά τους) ήταν ιδιαίτερα συνεπαρμένοι από την Σελήνη και την ιδιάζουσα κίνηση της στην ουράνια σφαίρα. Γι' αυτό και στα θρησκευτικά και ταφικά τους κείμενα, η Σελήνη απαντάται πολλές φορές, κυριολεκτικώς ως Σελήνη ή μεταφορικώς, ως ο Ουράνιος Πορθμεύς. Η κίνησή της επί της Εκλειπτικής παρατηρήθηκε και περιεγράφη με αμιγώς αλληγορικό τρόπο. Η Ερμόπολις ήταν το κύριο κέντρο λατρείας του σεληνιακού θεού Θώθ. Δεν υπάρχουν καθ’ εαυτών «Ερμοπολιτικά Αστρονομικά Κείμενα». Ωστόσο, η αρχαία Οκτώπολις, ο Θώθ και η Σελήνη συναντώνται πολλές φορές στα νεκρικά κείμενα της αρχαίας Αιγύπτου όπου αφθονούν αστρονομικά και κοσμογραφικά στοιχεία. Οι αναφορές αυτές εντοπίζονται είτε με άμεσο αστρονομικό τρόπο, είτε ως το έναυσμα για την παροχή πλουσίων ταφικών προσφορών στους/στις θανόντες/θανούσες κατά τις κύριες μηνιαίες εορτές που βασίζονταν στις φάσεις της Σελήνης (σεληνιακός μήνας). Κατά την παρούσα διάλεξη θα εξετάσουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτών, που απαντώνται στα Κείμενα των Πυραμίδων και στα Κείμενα των Σαρκοφάγων. Θα παρουσιάσουμε προς τούτο σχετικές αρχαιοαστρονομικές προσομοιώσεις, ανακατασκευάζοντας τον αρχαίο ουρανό και συζητώντας τα αποτελέσματα.

Δελτίο Τύπου

 

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και Βασικής Υποστήριξης Ζωής

Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Μαγνησίας), διοργανώνουν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και Βασικής Υποστήριξης Ζωής.
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:00 – 20:00, στην Αίθουσα Α1, Κτήριο Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πεδίον Άρεως, Βόλος.
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Φοιτητές και Προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιλαμβάνει δίωρη παρουσίαση σχετικά με :
- Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
- Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
- Αντιμετώπιση Πνιγμονής, Αιμορραγιών, Εγκαυμάτων, Επιληψίας, Πνιγμού, Διαβήτη, Λιποθυμίας, Εγκεφαλικού, Εμφράγματος.

Αφίσσα

 

Χάρης Κοκκώσης: Χωρικός Σχεδιασμός για τον Τουρισμό

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ διοργανώνουν διάλεξη του κ. Χάρη Κοκκώση Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: Χωρικός Σχεδιασμός για τον Τουρισμό την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 18:00 στην αίθουσα Α2 του ΤΜΧΠΠΑ

Δελτίο Τύπου

 

Dr. Maged Younes :  Η Διαδικασία του RISK ASSESSMENT στον Άνθρωπο Σήμερα

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 17/12/2019 ΣΤΟ TMHMA BIOXHMEIAΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ο Dr. Maged Younes είναι καλεσμένος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Τοξικολογία” του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας και θα μιλήσει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και ώρα: 11:00,  στην αίθουσα 1 του Ισογείου του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Μεζούρλο, με θέμα: «Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ RISK ASSESSMENT ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΗΜΕΡΑ».

Ο Dr. Maged Younes έχει να επιδείξει μία μακρόχρονη καριέρα στην Τοξικολογία και στην αξιολόγηση κινδύνων στον άνθρωπο στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως Καθηγητής Τοξικολογίας και Βιοχημικής Φαρμακολογίας στη Γερμανία. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως ειδικός στο Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας από όπου και μεταπήδησε σε διεθνείς οργανισμούς του ΟΗΕ, και πιο συγκεκριμένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) όπου υπηρέτησε ως γενικός Διευθυντής, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO). Τώρα είναι chairman στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τροφίμων (EFSA).
Ο Dr. Maged Younes είναι επισκέπτης Καθηγητής των Πανεπιστημίων Robert Gordon, Aberdeen, UK και Mahidol University, Bangkok. Έχει εκδώσει 141 επιστημονικές εργασίες, 50 review articles και κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων καθώς και πολλές επιστημονικές γνώμες του EFSA.

Δελτίο Τύπου

 


Σελίδα 1 από 2